Carnitine Maxi

Ons menselijk lichaam bestaat uit 23 verschillende aminozuren die allemaal bijdragen aan het functioneren van het lichaam. Acht aminozuren zijn absoluut essentieel en onmisbaar. Deze aminozuren moeten we uit ons dagelijkse voeding halen.

Een aantal worden als semi-essentieel beschouwd, waaronder het aminozuur carnitine. Deze stoffen worden wel door het lichaam zelf aangemaakt. Deze stof speelt een essentiële rol bij de vetverbranding in het lichaam. Het maakt opgeslagen vet in bloedvaten en spieren klaar voor transport naar de energiecentrale van ons lichaam, de mitochondriën. Het verwijdert vervolgens de overtollige vetten van de ongewenste plaatsen en brengt het naar de mitochondriën. Daar wordt het overtollig vet omgezet in de nodige energie voor onder meer hart en spieren.

Carnitine is het enige aminozuur dat vetten kan transporteren naar de mitochondriën. Zonder carnitine kan het lichaam dus helemaal geen overtollig vet verbranden. Het is daarom essentieel dat het lichaam voldoende van dit aminozuur in zich heeft. Een tekort kan onder meer een vermoeid gevoel tot gevolg hebben. Daarnaast is carnitine natuurlijk noodzakelijk voor de verbranding van overtollig vet.

Carnitine kunnen we uit voeding halen zoals rood vlees. Er bestaan echter ook voedingssupplementen met de vrije vorm van carnitine. Onder meer sporters moeten extra carnitine tot zich nemen om voldoende energie te hebben. Het supplement is ook belangrijk voor het veilig en effectief verbranden van vet.